Софийската градска прокуратура извършва проверка за евентуално неправомерно използване на израелския софтуер

...
Софийската градска прокуратура извършва проверка за евентуално неправомерно използване на израелския софтуер
Коментари Харесай

Прокуратурата търси в държавни структури шпионския софтуер Pegasus

Софийската градска прокуратура прави проверка за вероятно непозволено потребление на израелския софтуер Pegasus в държавни структури за нерегламентирано подслушване на български жители, оповестиха от обвиняването. В хода на инспекцията е изискана информация от Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства за това дали е прилаган в държавни структури продуктът на израелската софтуерна компания NGO Group Pegasus, както и осъществявана ли е инспекция на процедурите за потребление и използване на специфични разследващи средства във връзка с съответни жители, включваща същия артикул. Сходна информация е изискана от ДАНС, ДАТО и други отраслови звена.

В хода на инспекцията ще бъде изяснено продаван ли е и предоставян ли е у нас програмен продукт Pegasus и вероятно къде е осъществен той. За резултатите обществеността ще бъде навреме осведомена, твърдят от прокуратурата.

 Известно следствие на " Гардиън " разкри, че измежду 50 000 номера, които са били следени от софтуера, е и номерът на мобилния телефон на президента на Франция Еманюел Макрон. Разкритията провокираха дипломатически скандал, министърът на защитата на Израел Бени Ганц посети Париж, с цел да внесе изясненост по въпроса на среща с френския си сътрудник Флорънс Парли. Скандалът се разрасна, откакто стана ясно, че публицисти, правозащитници, предприемачи, политици и юристи от целия свят са били шпионирани от израелския програмен продукт, продаван на властнически държавни управления.

В средата на юли стана известно, че софтуерът Pegasus, послужил за световно подслушване на мобилни устройства в целия свят, е основан в България, Кипър и Израел. NSO Group заяви, че е изнасяла програмата според експортните правила на България, Израел и Кипър. Постепенно се обясни, че кипърският клон на компанията в действителност е бил затворен още през лятото на 2020 година и   е останала единствено базата в България CIRCLES BULGARIA , която е благосъстоятелност на кипърски жител. 

През май 2019 година неправителствената организация Access Now е алармирала управляващите в България и Кипър, призовавайки ги да извърнат внимание на износа на компанията поради опциите за злоупотреби. Бяха изнесени данни, че софтуерът на  NSO Group може да включи камерата или микрофона на телефона и да открадне данни от него, без притежателят му да е знае за това. Софтуерът обезпечава достъп до приложения като WhatsApp, Telegram и Signal и известия, имейли, текстови известия, GPS данни и листата с контакти на телефона.

NSO Group отхвърли обвиняванията и разгласи, че е продавала софтуера единствено на проучени държавни клиенти, като технологията е помогнала за предотвратяването на тероризъм и съществени закононарушения.

за шпионските забежки на израелската компания NSO. Тогава, точно под претекст " битка с тероризма ", компанията скандализира света, откакто хакна известното приложение WhatsApp. От WhatsApp, която е благосъстоятелност на Фейсбук, обявиха, че в приложението отдалечено е конфигуриран програмен продукт за наблюдаване на телефони и други устройства, употребявайки уязвимостите в тях. Софтуерът, наименуван Pegasus, има способността да събира персонални данни, в това число посредством микрофон и камера, както и събиране на данни за местоположението. Тогава беше открито, че офанзивата против WhatsApp идва от частна компания, работеща с разнообразни държавни управления  за доставка на шпионски програмен продукт, който поема функционалностите на операционните системи за мобилни телефони. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР